På Abcnyheter.no kan man lese mer om hvordan refinansiering av dyre lån kan gi skattemessige fordeler. Her står det å lese at dersom man har gjeld i form av lån, eller har refinansiert gjeld, vil man kunne kreve fradrag på skatten. Det som kan trekkes fra på skatten er omkostningene i forbindelse med opptak av lån, eller tilhørende etableringsgebyr, finansieringskostnader og utgifter til takstmann.
Nå er det ikke slik at refinansiert gjeld gir større skattefordeler enn helt ordinære lån, reglene gjelder for begge deler. I prinsippet erstatter man eksisterende lån med nytt lån, og skiller seg dermed ikke skatterettslig fra helt vanlige banklån. Det finnes dog visse unntak, som for eksempel at man kan kreve fradrag for gebyrer og innbetalte renter. Dette føres opp som gjeldsrenter i post 3.3.1 i selvangivelsen.
Omkostninger knyttet til refinansieringen
Å refinansiere gjeld omfatter gebyrer og omkostninger, slik som etableringsgebyr, termingebyr og eventuelle utgifter til taksering av bolig. Disse gebyrene kan man kreve fradrag for i selvangivelsen. Alle kostnader knyttet til refinansieringen kan i utgangspunktet gi grunnlag for skattefradrag, og skal føres opp i selvangivelsens post for gjeldsrenter. Beløpene er her gjerne ferdig utfylt når man får selvangivelsen, men det er alltid lurt å sjekke at de stemmer.
Det er visse kostnader som ikke nødvendigvis er påkrevet for å få refinansiert et lån. Dette kan for eksempel være utgifter til takstmann. Skal man refinansiere et boliglån, holder det som regel med en verditakst. De fleste boligmeglere tilbyr dette gratis. Kreves derimot en re-kalkulering av boligens verdi, er det nødvendig med en takst, og man vil ha rett til skattefradrag til denne utgiften.
Type lån som kan refinansieres
Mange lurer kanskje på om lånene de har gir grunnlag for refinansiering, det være seg boliglån, kredittkortgjeld eller forbrukslån. Svaret på dette er et entydig «ja». Det spiller ingen rolle hva slags lån man har, man har full rett til å refinansiere all type gjeld. Dette betyr at også privatlån er fradragsberettiget. Her er det da viktig at alle papirer er i orden, og at det er inngått en formell avtale.
Ved krav om skattefradrag for private lån, er det viktig å kunne dokumentere dette i ettertid. Det kan hende at skattemyndighetene kikker nærmere på saken, og at man er nødt til å legge fram bevis for påståtte privatlån. Derfor bør kontrakt være inngått mellom gjeldende parter. For å unngå misforståelser eller ubehag, kan det være lurt å utdype privatlånet nærmere i post 5,0 på selvangivelsen.
Gjeld i utlandet, gjeld i Norge
Har man gjeld i utlandet, enten den er refinansiert eller ikke, vil også denne være fradragsberettiget på lik linje med gjeld i Norge. Dette beløpet må imidlertid føres opp manuelt i post 3.3.2. Hvor mye man kan trekke fra avhenger av gjeldende styringsrente og politiske føringer, men har de siste årene ligget på 23–24 % av innbetalte gjeldsrenter. For 2019 gjelder 22 %, og er lik for utenlandsk og norsk gjeld.
Det er dog visse ting man ikke kan kreve fradrag for, som gjelder både utenlandsk og norsk gjeld. Dette gjelder for eksempel gjeldsrenter man ennå ikke har betalt inn til långiver. Det omfatter også inkassosalær og gebyrer ved tvangsinndriving, eller omkostninger ved eiendomskjøp i panteboken. Men ingen grunn til bekymring, for selv om man ikke har rett til skattefradrag så kan den økonomiske gevinsten ved refinansiering veie opp for dette.
Hva som kreves for å få skattefradrag
Skatteetaten kan melde at rundt tre millioner innbyggere i Norge får innvilget fradrag på gjeldsrenter hvert år. For å kunne kreve fradraget er kriteriene veldig enkle: man må ha betalt avdrag på gjeldende lån, ha betalt ned kredittkortgjeld eller betalt avdrag på boliglån eller andre typer rentebelagte lån. For å oppsummere det hele, gjelder fradraget for alle påløpte og betalte renter det siste året.
Nordmenn har til sammen rundt 90 milliarder fradragsberettigede kroner, eller drøye 7 000 per person. Imidlertid er det viktig å skille mellom skattefradrag og skattelette. Dette er to forskjellige ting. Skattelette får man om man for eksempel sparer i IPS eller BSU. Når det gjelder fradrag for renter, så trekkes disse fra skattepliktig årsinntekt. Dermed får man mindre skattbar årsinntekt. Forutsetningen er at man har betalt renter, selvfølgelig.
Fordeler med refinansiering av gjeld
- Skattefradrag på gjeldsrenter og omkostninger
- Stor økonomisk besparelse ved å samle flere dyre smålån i ett lån
Har man flere små lån, kan det være en økonomisk besparelse å samle alle lånene i ett lån uansett hvilken rente man har på lånene. Bare å få ett avdrag å forholde seg til vil være en besparelse, i tillegg til at man får bedre oversikt over økonomien. Ikke bare det, men alle omkostninger ved en eventuell refinansiering vil være fradragsberettiget i likhet med gjeldsrentene som er betalt.